Deze zin ‘het komt goed’ hoor ik regelmatig en ik zeg het soms zelf ook.
Als je met iemand in gesprek bent en je vertelt over iets wat niet zo goed verloopt, is er vaak de neiging om ineens te zeggen ‘het komt goed’. Is dat om te stoppen met het onderwerp omdat je te dichtbij komt. Of om het te bezweren voor je zelf of voor de ander. Dat het wel goed komt als je het maar vaak genoeg zegt. Ik weet het niet precies waarom ikzelf of een ander dit zegt.
Dat is misschien ook niet zo belangrijk.
Maar ik zie het ook in mijn praktijk. Om de andere zin wordt gezegd dat het wel goed komt. Als we een stapje verder komen bij wat er speelt. Of als het verdriet geraakt wordt. Te dichtbij komt. Te spannend wordt.
Dan geeft het zinnetje ‘het komt goed’ afstand en een grens aan. Nu even niet dichterbij komen. Dat is een mechanisme die helemaal niet verkeerd is. Je eigen grens aangeven is goed en belangrijk.
Bescherming nodig
Als echter het genoemde zinnetje constant wordt gebruikt om niet verder te hoeven gaan, dus als het TE wordt gebruikt, werkt het niet lekker meer. Dan wordt het bijna een stopwoordje dat je (te) snel gebruikt. Als bescherming. Maar het wordt dan wel een dikke beschermingslaag.
Dan is het goed om over dit mechanisme te praten. Wat maakt dat diegene het moeilijk of lastig vindt om over bijvoorbeeld emoties te praten of die toe te laten. ‘Het komt wel goed’ kapt die weg af en dat is niet voor niks. Samen zoeken we dan wat er nodig is om die bescherming een stukje te laten zakken.
Die bescherming kan er zijn omdat er vaak botte of kwetsende reacties of opmerkingen zijn geweest. ‘Door mensen die je heel nabij zijn. Familie of goede vrienden kunnen, goedbedoeld, dingen zeggen die hard aankomen.
Als je kwetsbaar bent, doordat je bezig bent met een poging in verband met je kinderwens, is beschermen belangrijk. Wanneer je je te goed beschermt kan er ook niemand meer doorheen komen. Dan krijg je niet die steun die je nodig hebt.
Balans en afweging is hierbij belangrijk. Als je begint met iemand uit te kiezen waarbij je je veilig voelt. Dan eens tegen diegene zo min mogelijk het zinnetje gebruiken ‘het komt wel goed’ (of een variant daarvan).
Het helpt ook te vertellen dat je dit wil proberen en de ander je daarbij kan helpen.
Wees bewust van je beschermingsmechanisme (niks mis mee) om te kunnen bepalen wanneer je die wil gebruiken, maar ook wanneer niet.
mooie tekst Ineke! uit het leven gegrepen.
Dank je Joke!