Draagmoeder en wensouders
Steeds meer homostellen willen met behulp van een draagmoeder proberen een kind te krijgen. De manier om hun kinderwens te vervullen en via een van de mannen genetisch verbonden te zijn met het kind. Zo komt een mannenstel Joep en Karel samen met de draagmoeder Ilse bij mij in de praktijk. Ze willen met elkaar alles goed afstemmen. Maar ook de zaken goed regelen, zodat het tijdens de zwangerschap en na de bevalling soepel zal verlopen. Ze komen wat zenuwachtig binnen. Wat zal er aan de orde komen?
Ik leg uit dat er twee hoofdlijnen zijn bij de begeleiding rond draagmoederschap. Enerzijds de praktische zaken zoals financiën, juridisch en wat als er iets mis gaat tijdens zwangerschap of geboorte, hulp aan elkaar en nog veel meer. Daarnaast wordt ook de emotionele kant belicht, zowel voor Ilse is het een spannende tijd, als voor de jongens, zoals zij ze noemt. Ze gaan binnenkort starten met de pogingen en hopen dat het snel lukt. Besproken wordt wat de verwachtingen zijn van iedereen.
Verwachtingen rond draagouderschap
Hoe zien ze de zwangerschap, wat heeft de draagmoeder nodig? Omdat Ilse al kinderen heeft kan ze vooral in het begin wel wat hulp gebruiken. Ze was bij vorige zwangerschappen vrij beroerd en erg moe. De jongens geven aan dat ze op willen passen of de kinderen uit school willen halen. Indien nodig ook wel voor ze koken. Karel en Joep kennen haar van de sportschool en zijn bevriend geraakt. Toen ze hoorde van hun kinderwens heeft ze er een tijdje over nagedacht of ze iets voor hen kon doen. Vervolgens heeft ze aangeboden voor hen een kind te willen dragen. Dolblij waren ze, hoewel ze het niet gelijk helemaal konden bevatten. Nadat ze samen met elkaar gepraat hebben over het draagmoederschap, zijn ze bij mij terechtgekomen. Weer een stap verder in het proces.
Het eerste gesprek is met z’n drieën, daarna zal ik apart met Ilse een gesprek hebben en met de jongens. In het gesprek met Ilse geeft ze aan dat ze het stuk rond geld wel moeilijk vindt, wat kan ze wel en niet aan ze vragen. Vragen, daar is ze toch al niet zo goed in. We kijken hoe ze het kan aanpakken en wat wel en niet reëel is. Een plan maken over de financiën en niet elk dingetje los vragen. Zaken zoals zwangerschapskleding, dagen of uren die ze vrij neemt van werk, foliumzuur en nog veel meer. Ze wil ze heel graag betrekken in de zwangerschap en ze verwacht dat ze meegaan naar alle onderzoeken ed. Wat zeker ook een onderwerp is, hoe het is voor haar om straks de baby na de geboorte mee te geven. Dat kan ze wel, verwacht ze. Dat gaan we nog vaker in de begeleiding bespreken.
De wensvaders
In het gesprek met Karel en Joep geven ze aan het best spannend te vinden, vooral of Ilse de baby niet ineens toch wil houden en of alles goed zal zijn met de baby. Ze voelen toch wel dat ze afhankelijk van haar zijn. Toch overheerst dankbaarheid dat ze dit voor hen wil doen. Ik bespreek uitgebreid met hen hun angsten verwachtingen en wensen. Over een paar dingen hebben ze nog niet nagedacht. Ze gaan mee naar alle bezoeken aan ziekenhuis, verloskundige ed. Ook willen ze weten hoe het met de Raad van de Kinderbescherming geregeld moet worden om de baby na de geboorte direct mee te kunnen nemen. Ik leg dit aan hen uit en dat het belangrijk is dit op tijd te melden aan de Raad. Een paar maanden later is Ilse zwanger. Het gaat goed, vooral ook omdat er goede afspraken zijn gemaakt. Karel en Joep helpen deze eerste maanden omdat Ilse best moe is en dat verloopt heel soepel. Karel benoemt het dat Ilse zwanger is en zij zijn in verwachting, mooie uitspraak!
Wil je meer lezen over draagmoederschap.